Megváltozott munkaképességű emberek jövője

Szeptember 2-án kerekesztal-beszélgetést tartottunk Újbuda Polgármesteri Hivatalban. A TÁMOP-5.3.8-A3-12/2-2012-007 - Ránk számíthatsz a munka világában - projektünket lezártuk júliusban, azonban számunkra fontos a folytatás, ezért a téma a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása volt.

A 2011. évi népszámlálás adatai szerint 490 578 fő, azaz a népesség 4,9%-a vallotta magát fogyatékos személynek. Nemzetközi vizsgálatokra épülő szakértői becslések ezzel szemben azt mutatják, hogy a lakosság átlagosan 10%-a él valamilyen fogyatékossággal, a valós szám tehát hazánkban is inkább az 1 milliót közelítheti.

Az eseményen részt vett Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, aki a megváltozott munkaképességű emberek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásával kapcsolatos kormányzati terveket ismertette és elmondta, hogy csaknem 80 ezer fogyatékos, egészségkárosodott, megváltozott munkaképességű ember dolgozik az elmúlt években a megújított pályázati rendszernek köszönhetően, mintegy kétszer annyi, mint korábban. A kormányzat elkötelezett abban, hogy akit lehet, aktivizál, hogy a passzivitásra kárhoztató segély helyett a saját munkájukból tudjon megélni.

Popovics Réka a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese a módszertani támogatást helyezte a fókuszba és kiemelte, hogy a Hivatal elkötelezett amellett, hogy a jövőben is a megváltozott munkaképességű személyek magas színvonalú rehabilitációs szolgáltatásokhoz férjenek hozzá.

Bernáth Ildikó a Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke bemutatta a Rehabilitáció - Érték - Változás projektet, reményeit fejezte ki a folytatás kapcsán.

Az elmúlt két évben több mint 50 megváltozott munkaképességű embert helyeztünk el tartósan a nyílt munkaerőpiacon. Reméljük, hogy a program folytatódhat és új kliensek számára is tudunk majd munkahelyet találni.